ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, ως συμβολισμός για το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων:

«Ακυρώνουμε την είσοδο επί πληρωμή, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς.

Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους.

Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Ο Ερντογάν κάλεσε όλους να σεβαστούν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας. «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας.

Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης».

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Ερντογάν επιχείρησε να πείσει για το πως οι Οθωμανοί από την άλωση μέχρι και σήμερα προστατεύουν και διατηρούν την Αγία Σοφία.

Μάλιστα δήλωσε πως οι Οθωμανοί “παρέλαβαν” την Αγία Σοφία από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία σχεδόν κατεστραμένη και είπε χαρακτηριστικά ότι οι Οθωμανοί όχι μόνο δεν έβλαψαν την εκκλησία αλλά τη σεβάστηκαν κιόλας, αφού την ανακαίνησαν και διατήρησαν το όνομα της ενώ λειτουργούσε ως τέμενος.

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν δίστασε να συγκρίνει το “ισλαμικό καθεστώς” με το Βατικανό!!

«Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του.

Πρόκειται για την ίδια λογική με την οποία απαιτούμε από το Βατικανό να μετατραπεί σε μουσείο και επιμένουμε πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο».

«Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω πως θα ανοίξουμε την Αγία Σοφιά για να λειτουργήσει σαν τζαμί, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινή παγκόσμια πολιτιστική της κληρονομία» ανέφερε, στην ολοκλήρωση του διαγγέλματός του ο Ερντογάν.

Nemesis HD Social Media!
error
Translate »
error: Content is protected !!