“Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΑΨΕΙ” – ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πολλές συγκρούσεις με την Τουρκία, τόσο διμερώς όσο και περιφερειακά, δήλωσε ο Muhittin Ataman, Τούρκος καθηγητής πολιτικών επιστημών και διευθυντής Σπουδών Εξωτερικής Πολιτικής στο SETA, σε στήλη για την εφημερίδα Daily Sabah την Τετάρτη.

Η Ελλάδα αυξάνει τη διεθνή πολιτική της δράση εναντίον της Τουρκίας καθώς η τελευταία γίνεται πιο ισχυρή στην περιοχή, δήλωσε ο Αταμάν.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να ξεπεράσει τον ιστορικό της ανταγωνισμό με την Ελλάδα, διότι έχει αυξήσει την επιρροή της, είπε.

«Αν το εξετάσει κανείς προσεκτικά, η Τουρκία δεν θεωρεί πλέον την Ελλάδα αντίπαλη χώρα, αφού έχει φτάσει την εξωτερική της πολιτική σε υψηλότερο επίπεδο, σε βαθμό που πλέον διαδραματίζει καταλυτικο ρόλο σε περιφερειακή κλίμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων και μπορεί να ανταγωνιστεί τις πολιτικές των παγκόσμιων δυνάμεων στη γειτονιά της».

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόοδο της Τουρκίας και το διευρυνόμενο χάσμα επιρροής μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα επιδίωξε όχι μόνο να κινητοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της, αλλά και τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους περιφερειακούς παράγοντες, όπως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λιβύης, Khalifa Haftar και τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε ο Αταμάν.

Η Αθήνα έχει επίσης ξεκινήσει αντι-τουρκικά έργα στη Μεσόγειο, όπως ο αγωγός EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του μεσογειακού βυθού.

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την ίδρυση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο ιδρύθηκε από όλες τις περιφερειακές χώρες εκτός από την Τουρκία, η οποία έχει τις μεγαλύτερες ακτές της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε.

«Στη συνέχεια, ξεκίνησε τη διαδικασία για το έργο του αγωγού EastMed, το οποίο στοχεύει στη μεταφορά περιφερειακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Τουρκία. Το έργο είναι πολύ δαπανηρό, αλλά εξακολουθεί να προτιμάται από αντι-τουρκικούς παράγοντες.»

«Εξετάζει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στην Τουρκία ως επιζήμια εξέλιξη για την ίδια», είπε. «Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί την Τουρκία από μόνη της ως αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων εξελίξεων και στις δύο χώρες».

Η Ελλάδα είναι γνωστή στην Τουρκία ως «κακομαθημένο παιδί της Δύσης», δήλωσε ο Αταμάν.

«Ωστόσο, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα και θα διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η τρέχουσα ανισότητα μεταξύ της δύναμης και της ικανότητας των δύο χωρών δεν απαιτεί από την Τουρκία να λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας μόνο.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει τη σκληρή της δύναμη και να ακολουθεί μια προληπτική εξωτερική πολιτική προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες περιφερειακές συνθήκες ».

Nemesis HD Social Media!
error
Translate »
error: Content is protected !!