ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ – ΡΩΣΙΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμμανουελ Μακρόν σε τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα συζήτησαν την κατασταση στη Λιβύη και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ειρηνική συμφωνία μεταξύ GNA & LNA με κύριο σκοπό την ομαλότητα και την ένωση της Λιβύης.

“Τα ζητήματα της Λιβύης ηταν στο τραπέζι, για παράδειγμα, τονίστηκε η αναγκαιότητα μιας περαιτέρω κοινής προσπάθειας για την εφαρμογή των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου (Ιανουάριος 2020) που καθορίστηκαν με την απόφαση 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Ρωσιας.

Το τελικό έγγραφο της διάσκεψης του Βερολίνου, για τη διευθέτηση του ζητήματος της Λιβύης, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2020 ζητά την κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν την υποχρέωση να μην παρέμβουν στις υποθέσεις της Λιβύης και πρότειναν να σχηματιστεί μια ενωμένη κυβέρνηση στη χώρα που θα ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της πολιτειακής κατάστασης που καταστράφηκε πριν από περίπου 10 χρόνια.

Η Λιβύη έχει δύο παράλληλες εκτελεστικές δομές εξουσίας εδώ και πολύ καιρό, την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj και την προσωρινή κυβέρνηση που λειτουργεί στα ανατολικά της χώρας μαζί με το κοινοβούλιο και υποστηριζόμενη από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Khalifa Haftar.

Την άνοιξη του 2019, ο Χαφτάρ επιτέθηκε στην πρωτεύουσα, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίπολης ζήτησε επίσημα από την Τουρκία βοήθεια και έτσι ο GNA κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο σε πολλές περιοχές που προηγουμένως κατείχε το LNA.

Nemesis HD Social Media!
error
Translate »
error: Content is protected !!