ΟΙ ΗΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) για τον κυπριακό στρατό, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει από το αμερικανικό οικονομικό έτος 2021, αφού πρώτα το κονδύλι εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Όπως σημειώνεται, «το πρόγραμμα IMET αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, προωθώντας περιφερειακές δυνατότητες σταθερότητας και άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης». 

Το IMET παρέχει στους εκαιδευόμενους «συμμαχικών και φιλικών εθνών» πολύτιμη εκπαίδευση και στρατιωτικές πρακτικές στα πρότυπα των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο προσθέτει ότι «το ΙΜΕΤ χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συνασπισμών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια».

Έντονα αντέδρασε το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους στην απόφαση αυτή.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι με αυτή την απόφαση «γίνεται ένα βήμα προς τα πίσω στην προώθηση της πιθανότητας συμφιλίωσης στο νησί και τίθεται σε κίνδυνο η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

«Είναι μεγάλο λάθος» σύμφωνα με το ψευδοκράτος «να περιμένουμε την ελληνοκυπριακή ηγεσία που εκβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και δημιουργεί συνεχή ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ωσάν να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού, να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ισχυρίζονται επίσης ότι αυτή η απόπειρα από πλευράς ΗΠΑ ισοδυναμεί με απόσυρση της συμβολής της στην επίλυση του οράματος και των προσπαθειών (για λύση του κυπριακού) και ότι η παροχή τέτοιας υποστήριξης σε μία «από τις δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο» θα ενθαρρύνει περαιτέρω την ελληνοκυπριακή ηγεσία να αυξήσει την εχθρική της συμπεριφορά κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του νησιού ή της περιοχής.

«Εάν οι ΗΠΑ» καταλήγει η ανακοίνωση «θέλουν να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία σε σχεδόν κάθε τομέα που αφορά τις δύο πλευρές».

Nemesis HD Social Media!
error
Translate »
error: Content is protected !!