“ΟΙ ΗΠΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ” – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία δεν θα βοηθήσει την Ουάσινγκτον να προωθήσει τους στόχους της στην Ευρώπη, αλλά θα κάνει ακριβώς το αντίθετο, προειδοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Bundestag.

«Αντί να ενισχύσει το ΝΑΤΟ, η απόσυρση των στρατευμάτων θα αποδυναμώσει τη Συμμαχία», δήλωσε ο Norbert Roettgen, βουλευτής του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, στην Augsburger Allgemeine Zeitung.

«Η αποτελεσματικότητα του στρατού των ΗΠΑ δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί, ιδίως ως προς τη Ρωσία και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή».

Μια τέτοια έκρηξη κριτικής προκλήθηκε από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει επιπλέον δυνάμεις από το έδαφος του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

Αρχικά οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αποσύρουν περίπου 9.500 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε πρόσφατα σε σχεδόν 12.000 – μια εξέλιξη που προφανώς προκάλεσε ιδιαίτερες ανησυχίες στο Βερολίνο, το οποίο δεν διασκεδάζει με αυτή την κίνηση από την αρχή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper είπε ότι η αποχώρηση θα προωθήσει τους «στρατηγικούς στόχους» της Αμερικής, όπως η αποτροπή της Ρωσίας ή η υποστήριξη των συμμάχων της στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε ως επί το πλείστον την κίνηση κατηγορώντας τη Γερμανία ότι δεν ξοδεύει αρκετά για την άμυνα και παραβιάζει έτσι τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ.

«Μειώνουμε τη δύναμη επειδή δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Είναι πολύ απλό. Είναι παραβατικοί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ένα από τα τελευταία του σχόλια για το θέμα.

Οι Γερμανοί πολιτικοί πιστεύουν ότι τέτοια βήματα θα επιδεινώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών.

“Λυπούμαστε πάρα πολύ για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτό επιβαρύνει τη γερμανο-αμερικανική σχέση”, δήλωσε ο Markus Soeder, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης των συμμάχων της Μέρκελ – της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης. “Περιμένουμε τώρα να δούμε αν θα διαρκέσει η απόφαση.”

Ο Roettgen, εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον ουσιαστικά πυροβολείται στα πόδια μετακινώντας τα στρατεύματα – και την έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων – από τη Γερμανία.

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες συμβάλλουν στην ασφάλεια της Γερμανίας, αλλά η Γερμανία εξυπηρετεί κυρίως τις ΗΠΑ ως υλικοτεχνικό κόμβο για τη δική της διεθνή στρατιωτική παρουσία», είπε.

Nemesis HD Social Media!
error
Translate »
error: Content is protected !!