ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΑΦΤΑΡ

Ο ηγέτης της Λιβύης, Khalifa Haftar, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε «λαϊκή εντολή» για να κυβερνήσει τη χώρα, δηλώνοντας ότι η σημαντική πολιτική συμφωνία του 2015 έχει τελειώσει και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την επίθεσή του για την κατάληψη της Τρίπολης, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για στήριξη στις δυνάμεις του Χαφτάρ στην επίθεσή τους κατά της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα.

Μια σύντομη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι Ρώσοι αξιωματούχοι αντέδρασαν στην ανακοίνωση του Haftar:

-Leonid Slutsky, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας:

“Πιστεύω ότι η δήλωση του Haftar είναι μια προσπάθεια να δηλώσει δημόσια ότι αυτός και ο στρατός του είναι η μόνη νόμιμη δύναμη”.

“[Οι δηλώσεις του Χαφτάρ στοχεύουν] να διαψεύσουν για άλλη μια φορά τη νομιμότητα οποιουδήποτε κόμματος αντιτίθεται σε αυτόν, ιδίως της κυβέρνησης Sarraj με την υποστήριξη του ΟΗΕ στον πολιτικό χώρο και ιδιαίτερα στο χώρο των πληροφοριών.”

“[Ο Χάφταρ θέλει να δείξει ότι] οι άλλοι – τόσο η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας [με την υποστήριξη του ΟΗΕ] όσο και οι δυνάμεις του Φαγιέζ Σάρατζ, καθώς και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν αυτή την κυβέρνηση από έξω – είναι όλες παράνομες.”

-Konstantin Kosachev, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου:

“Η υπέρβαση αυτής της κρίσης είναι δυνατή μόνο με αμοιβαίες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς που οδηγούν στην αποκατάσταση της εθνικής συμφωνίας. Αυτό διατυπώθηκε στη συμφωνία του 2015, στην οποία προσωπικά δεν βλέπω μια εναλλακτική λύση. “

-Ανώνυμη πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας:

“Αυτό προκαλεί έκπληξη. Υπάρχουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Βερολίνου, κυρίως το ψήφισμα 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πρέπει να τηρηθούν, κυρίως από τους ίδιους τους Λιβύους με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. “

“Υποστηρίζουμε τον συνεχή χωρίς αποκλεισμούς διάλογο της Λιβύης στην πολιτική διαδικασία. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη. “

Nemesis HD Social Media!
error
Translate »
error: Content is protected !!